domingo, 2 de septiembre de 2012

ACIiVITAT 7 (FAMÍLIA)



RETRAT DE DOS MODELS DE FAMÍLIA:


NARDONE,G. BOLMIDA, M. (2008): Retrato de dos modelos de familia. Cuadernos de pedagogia nº378 Abril


Existeixen un tipus de  escriptors, de transmissors d’idees i, per tant, de productors d’ideologia, que tracten de presentar-nos  el seu discurs com la realitat existent. Per aconseguir això revesteixen les seves paraules d’un alo d’objectivitat, oferint les dades que més li convenen  a l’hora de confirmar les seves teories, és a dir, tractant de manipular el lector. De totes maneres es fàcil desemmascarar  aquest tipus d’intel·lectuals, ja que el seu propòsit  de convèncer queda exposat amb claredat, malgrat la intenció de l’autor, en els adjectius utilitzats i en determinades paraules claus que traeixen  el seu discurs.
 L’exercici que fa Giorjo Nardone en aquest article sobre la família és un exemple d’aquest tipus de producció ideològica. L’autor tracta de presentar dos models de família (el hiperprotector i el democràtic-permissiu) extrems i estereotipats com els més representatius de l’actual estat de les relacions dels pares i mares amb els seus fills. Evidentment, segons Nardone, aquest estat de les relacions familiars té uns efectes perversos, ja que els infants i els adolescents s’han arribat a convertir en els reis de les conductes desviades fins al punt de ser assetjadors dels seus pares i delinqüents violents. Abans d’arribar a la part final de l’article un es demana que pretén l’autor amb aquest dibuix catastrofista de les relacions filioparentals, però quan se segueix llegint queda en evidència  la intenció de l’escrit; era necessari oferir aquesta imatge de la incapacitat educadora dels pares per donar la condició de màrtirs del sistema educatiu al pobres ensenyants, que, per a ell, estan en una situació d’aïllament i tenen les mans lligades a l’hora de ensenyar als nens  que els seus actes no quedaran impunes, sinó que han de rebre el càstig o el premi que es consideri que es mereixen. La situació s’havia de presentar amb un deterioro extrem ja que el que es demana són mesures extremes: El conductisme al poder!!!!!!!!!



Nardone lliga intel·ligentment el concepte de responsabilitat amb el d'impunitat i  el de càstig com si el camí cap a la responsabilitat dels infants passàs indefectiblement  per les mesures disciplinàries d’aquest tipus. Finalment, com una supernany conductista, l'autor s’ofereix a ensenyar als pares, que desesperats demanin ajuda, la fórmula que els tornarà al seu paper de guies prestigiosos i que no és un altre que la construcció de normes mitjançant el concepte de premis i càstigs. Em deman quan de temps tardarà Esperança Aguirre a fitxar Giorjio Nardone com  a assessor de la Conselleria d’Educació de la Comunitat de Madrid.
Com a complement perfecte d’aquest article he trobat aquest vídeo  que subratlla les tesis del citat text:












No hay comentarios:

Publicar un comentario